Location

Hotel Stipe

Krka

Kroz kameni kanjon krškog kraja provlači se rijeka Krka čiji je glavni adut prekrasan slap Skradinski buk, jedan od sedam sedrenih slapišta koji privlači posjetitelje ne samo svojom ljepotom već i mogućnošću kupanja ljeti pa u spektakularnom prizoru tisuća kapljica koje jure niz sedrene barijere možete uživati brčkajući se u neposrednoj blizini. Osim prirode, Krku je uresio i čovjek pa kamenom ljepotom osvajaju i prekrasni franjevački samostan na otočiću Visovcu, manastir Krka u gornjem toku i ostaci rimskog vojnog logora Burnuma koji je mogao primiti do čak 6000 vojnika, te srednjovjekovne utvrde na istaknutim mjestima iz kojih se motrilo na čitav kraj. Pored ljepota na površini, za one malo više radoznale tu je i impresivan podzemni svijet špilja i jama kojih na području samog parka ima oko četrdesetak.

Plitvice

Nacionalni park Plitvička jezera teško je riječima opisati, ono što je sigurno jest da nešto takvo do sada niste vidjeli. 16 jezera zeleno modre kristalno čiste vode koja se slijevaju jedna u drugo preko mnogobrojnih slapova u nizu duljem od 5 kilometara, s mnoštvom pritoka od kojih je najimpresivniji onaj rječice Plitvice koja se ovoj vodenoj ogrlici pridružuje preko Velikog slapa čija impresivna visina svakog ostavlja bez daha. Usred guste planinske šume, na Plitvička jezera obrubljena stazama i livadama poželjet ćete doći u svako godišnje doba, bilo da je riječ o toplom ljetu kad su livade uz rub jezera idealne za izležavanje, bilo da je riječ o zimi koja čitav park ogrne bijelim ogrtačem snijega i leda pa cijeli kraj izgleda kao začarani dvorac Snježne kraljice.

Kornati

Kao da se nekoj boginji otrgla ogrlica kamenih perli s vrata i razasuta ostala u Jadranu samo je jedna od poetskih slika koje padaju na um pri pogledu na ovaj jedinstveni arhipelag koji je proglašen nacionalnim parkom 1980. godine. Skoro sto otoka, otočića i hridi sačinjava labirint idealan za lagano krstarenje brodom i uživanje u ljepoti kamena kojeg oplakuje kristalno čisto more. Na prvi pogled pomalo surov pejzaž skriva mnoge ljepote, od malih crkvica u kojima se još održavaju mise, preko ribarskih kućica skrivenih u malim portima do bogatstva živog svijeta jer Kornatsko otočje dom je i navećoj europskoj sovi ušari. Mir i osama arhipelaga odvodi njegove posjetitelje u jedan vanvremenski svijet gdje nestaje svaki stres i briga, a ostaje samo duboka povezanost čovjeka s prirodom koju svatko tko se nađe u ovom čarobnom kraju nedvojbeno doživi.

Paklenica

Na jednom mjestu susreću se planina i more dopuštajući Vam da zađete u kamenu utrobu Velebita, a poslije se osvježite u bistrom moru, zvuči pomalo bajkovito. Paklenica je upravo takvo mjesto, otkriva sve tajne moćne planine Velebit pružajući svakome ponešto, bilo da je riječ o laganoj šetnji uređenim stazama ili slobodnom penjanju na jednoj od najatraktivnijih lokacija te vrste u Europi, Anića kuku. Planinarske staze i uređeni domovi u sklopu parka idealni su za jednodnevne, a i višednevne izlete tijekom kojih možete naići na mirila, jedinstvene spomenike umrlima koje je izrađivalo lokalno stanovništvo i koja su se obilazila i više od samih grobova. Ljepota visokih, krševitih stijena koje skoro dodiruju obližnje more s netaknutom prirodom čine Paklenicu privlačnim spojem i mjestom kojem se valja stalno vraćati i slušati njegovu priču.

Telašćica

Na Dugom otoku smjestio se park prirode koji na tako maloj površini ustinu nudi mnogo raznolikosti - osim uvale Telašćica, jedne od najsigurnijih i razvedenijih prirodnih luka na Jadranu koja ima svoje otočiće i to čak 5 njih, tu je slano jezero Mir povišenog saliniteta, pravo malo Jadransko Mrtvo more, a s južne strane parka bijeli klifovi okomito jure u more do čak 85m dubine pružajući prizor koji uistinu ostavlja bez daha. Nautičarski je ovo raj, ali i mamac za sve ljubitelje prirode i njene raznovrsnosti. Zanimljivost je svakako i otočić Taljurić, ravan i okrugao pa izgleda kao mali tanjur nasred mora, ostaci rimske Ville rustice iz 1. stoljeća, srednjovjekovna crkvica i špilja što je ostala bez svog svoda u davnoj prošlosti.

Vransko jezero

Ovaj neobičan spoj slatkog i slanog - jer voda u jezeru je bočata - smjestio se skoro uz rub mora pa manje upućenog putnika na jadranskoj magistrali može zbuniti prizor kad s obje strane ceste ugleda veliku plavu površinu. Po prirodi krško polje ispunjeno vodom, ovo je najveće jezero u Hrvatskoj. Kombinacija naoko nespojivih prirodnih pejzaža urodila je iznimno bogatom florom i faunom gdje svakako prednjače ptice čija raznolikost čini ovaj park prirode neizostavnim mjestom na karti svakog zaljubljenika u pernatu vrstu. Biciklističke staze i staze za šetanje omogućuju svakome da doživi ovu posebnu sliku borove šume, šaša i močvare tik do krševitog spoja kopna i mora, te se uistinu iznenadi ljepotom ovog nesvakidašnjeg dijela obale.

Šibenik

Na ušću rijeke Krke u more svio se ovaj kameni biser nastao iz ranosrednjovjekovne utvrde koji osvaja poetikom strmih i starih kamenih uličica i životom koji njima teče. Dom je ovo jedne od najljepših renesansnih katedrala na Jadranu čiji friz sačinjava čak 71 realistični portret tadašnjih građana. No ljepota ovog mjesta nije samo u njegovom skaldno klesanom kamenu i tvrđavama koje ga nadvisuju. Šibenik svojim posjetiteljima osim vremeplova u skladnu renesansu pruža mogućnost vrhunske zabave kao domaćin mnogobrojnih glazbenih manifestacija koje su mu donijele nadimak Grad festivala, od kojih je najpoznatiji Terraneo. Posjet Šibeniku natjerat će Vas da zaboravite što uopće znači riječ dosada i iskusite svu toplinu i živost ljeta i zabave na Jadranu.

Zadar

Ponosito se smjestivši na poluotoku u središtu Dalmacije, još od rimskih vremena Zadar je mjerilo za lijepo i skladno. Njegova prošlost izvire na svakom koraku kroz ulice i spomenike iz gotovo svakog razdoblja, no to nipošto ne znači da grad spava na staroj slavi. Moderne i originalne instalacije smjestile su ga u sam vrh gradova koje se mora posjetiti pa bilo da ste tu zbog neobičnog i jedinstvenog zvuka Morskih orgulja ili želite samo pozdraviti Sunce i uživati u šetnji Kalelargom, grad je to kojeg će Vas natjerati da se opustite, uživate i zabavite se na jednom od brojnih ljetnih događanja, a istovremeno osjetite duh nekih prošlih vremena. Osjetite duh Mediterana dok Vam leđa štiti moćni Velebit, a s juga pitome vizure otoka Ugljana i Pašmana čine pozadinu jednog od najljepših zalazaka sunca na koji ni slavni Hitchcock nije ostao ravnodušan.

Biograd

Gradić u blizini Zadra nipošto nije uspavano mjesto za dokoličarenje, mada je i to jedna od mogućnosti koje opušteni mediteranski život pruža. Jako nautičarsko i turističko središte, ovdje se ljeti vreva domaćeg puka spaja s oduševljenim uzvicima turista. Nekoć su ovdje stolovali hrvatski kraljevi, a danas njegovi brojni spomenici svjedoče slavnoj prošlosti koja se odvijala na malom poluotoku na kojem je iznikao Biograd. Danas na jednom mjestu ovaj gradić nudi sve prednosti urbanog života i aktivan odmor, a istovremeno omogućava izravni dodir s prirodom kroz predivne plaže i čisto more u hladu borove šume.

Ugljan

Spojen mostom s Pašmanom, Ugljan je njegov prirodni nastavak i ta ga asfaltna vrpca čini neizbježnom destinacijom u istraživanju okolice. Smjestivši se nasuprot Zadra, na njegovim padinama nanizalo se desetak idiličnih mjesta od kojih svako ljubomorno radi na očuvanju formule jednostavnog i ispunjenog života. Dobivši ime po rimskom posjedniku Galliusu, otok od antičkih vremena održava svoju reputaciju mjesta ugodnog za življenje. Sjeverni dio gleda na urbanu cjelinu Zadra i okolice i u kalama svojih mjesta nudi na kušanje autohtonu kuhinju i sudjelovanje u otočkim manifestacijama, a osamljena južna polovica pruža idealno utočište za sve željne mira, tišine i istraživanja tajnovitih uvalica i prekrasnih plaža.